Solenergi

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Här får du råd och vägledning kring placering av solceller, olika alternativ och vad ska tänka på om du kombinerar solcellerna med batterilagring.

Solceller producerar el när solen lyser. På vintern när vi behöver mest el producerar solcellerna nästan ingen el. När man gör en ekonomisk kalkyl måste man därför ta hänsyn till försäljningspriset på överproduktionen under sommaren och inköpspriset på el under vintern.

Öst väst, nord eller syd?

Solcellerna måste inte sitta i söderläge, de producerar el även i öst- och västläge. Öst- västläge kan matcha den egna förbrukningen av el bättre än rent söderläge.

Prisvärt med kiselbaserade solceller

Kiselbaserade solceller är vanligast och mest prisvärda. 1 installerad kW upptar en yta av ca 5,5 m² och producerar omkring 900 kWh el per år i någorlunda bra läge.

Installera batterier

Att installera batterier tillsammans med solceller kan vara en bra idé eftersom det ger en högre egenanvändning av solcellselen.

Ett normalt ”villa”-batteri ligger på storleksordningen 8 kWh energilagringskapacitet, vilket kan räcka att driva huset några regniga dagar under sommaren, men inte för att spara elen till vintern.

Som jämförelse ligger ett elbilsbatteri för bilar med räckvidd på runt 45 mil (WLTP) på omkring 80 kWh. Ladda elbilen med egen solcellsel går bra om bilen står hemma på dagarna när solen lyser.

Bygglov för solenergianläggningar?

Förut var det bygglovskrav på solenergianläggningar (solfångare/solceller), men sedan 2018 har man infört vissa undantag från kravet på bygglov.
Hjo kommun har tagit fram en broschyr som sammanfattar reglerna om bygglov för solenergianläggningar. Där hittar du också kartor över riksintresseområden för Försvarsmakten och kulturmiljövården, där det alltid råder krav på bygglov.

På Boverkets hemsida finns mer fullständig information om bygglov för solfångare och solceller. Observera att fristående solfångare och solcellspaneler aldrig är bygglovspliktiga. 

Det är svårt att på rak arm säga om det krävs bygglov eller anmälan för solcellspaneler/solfångare, så därför rekommenderar vi dig att kontakta bygglovskontoret om du planerar att installera en solenergianläggning på din byggnad.